Idag används ofta en hårstylingprodukt som kallas pomada. Men vad är egentligen pomada? Kanske har du aldrig hört talas om pomada? Med den här guiden kommer vi att förklara allt du behöver veta om pomada. Fortsätt att läsa för att lära dig mer.

Vad är Pomada?

Innan du dyker ned i olika typer av pomador vill vi berätta exakt vad denna produkt är för något. Pomada hår är en frisyrprodukt som används för att hålla ditt hår på plats och ge det den där extra glansen hela dagen. Olika typer av pomador görs med olika ingredienser och hjälper till att styla ditt hår på det sätt du vill. Oavsett strukturen på ditt hår eller stilen du vill ha, finns det en pomada som du kommer att älska.

Pomadans ursprung

Pomada är egentligen det franska ordet för salva. Pomada användes som en salva innan det blev en populär hårstylingprodukt. Under dess tidigare dagar gjordes pomada med björnfett. Senare ändrades ingredienserna till bivax och petroleum. Pomada kom först till användning efter att 1930-talets filmstjärnor sågs använda dem. Den gjorde senare comeback under andra världskriget. Det blev mest populärt efter uppkomsten av musiker som rock and roll-legenden Elvis.

Olika varianter av pomada

Oljebaserade pomader, gjorda av vaselin, är några av de mest använda. De ger den högsta glansen. Ju mer du använder desto glansigare blir ditt hår. Om du letar efter en lättare variant för att hantera pomada, prova en vattenbaserad. Denna typ blir lättare att tvätta ur. Fiberpomada är också vattenbaserad men tjockare. Denna pomadan skapar mer textur och ger en matt finish. En vaxbaserad pomada är bäst om du letar efter en matt finish och ett med hållfasthet på samma gång. Den matta finishen och den extra texturen ger ditt hår en mer naturlig look jämfört med andra pomaders höga glans. Vaxbaserade pomader ger ett starkt fäste men de torkar ut på ett par timmar.