Terrassolja, trallolja, olja altan

Gjøco Herregård Träolja XO är en extremt högkvalitativ produkt med tillsatt konserveringsmedel för att förhindra uppkomst av svartmögel. Det är en penetrerande impregneringsolja på alkydoljebas och produkten kan användas på impregnerat utomhusvirke och tränger djupt ner i virket och skyddar det mot sprickor och att det grånar.

Gjøco Herregård Träolja XO är lämplig att använda för utomhusbruk på läväggar, terrasser, trädgårdsmöbler och liknande. Om det trä du ska olja in är av ett ljusare träslag, så rekommenderas det att använda en olja som innehåller liten mängd pigment då detta skyddar träet mot solens UV-strålar. 

Den här produkten finns både som transparent och som en gyllene variant.

Så använder du transparent träolja på din terrass:

  1. Nytt, impregnerat virke måste vara torrt före applicering av – det kan ta från ett par veckor upp till 2 månader för att få det helt torrt.  
  2. Spola och borsta bort eventuella rester av gammal impregnering. 
  3. Slitna ytor ska borstas med en stålborste och slipas ned så virket blir friskt och “nytt”.
  4. Smutsigt och tidigare behandlat trä ska först tvättas ordentligt med grundrens. 
  5. Innan applicering ska underlaget/ytan vara torrt och rent. På nytt virke appliceras 1-2 lager och vått-på-vått. 
  6. På tidigare behandlat virke så appliceras 1-2 lager allt efter behov.
  7. Träoljan ska tränga djupt ner i virket utan att bilda en yta. Överskottsolja torkas bort med en luddfri, torr trasa och i samma riktning som ådrorna.

Impregnerande träolja

Trä klassas som ett levande material som sakta under årens lopp bryts ner av fukt, samt diverse mikroorganismer. Om du oljar in din altan med jämna mellanrum, så kommer du kunna använda altanen under många år.

Ett synligt tecken på att träet börjar brytas ner är att det börjar uppvisa sprickor som uppstår av torka. Ett dåligt skyddat trä kommer eroderas snabbare och ser mer slitet ut samt att det flisar mer. Genom att behandla det exteriöra träverket med impregnerande träolja så minimerar du risken att träet drabbas av torra sprickor i och med att träoljan penetrerar djupt ner i själva träet. Behandlingen ger träet en fräsch samt vatten- och fuktavvisande yta.

Vilken träolja ska du välja? 

Svaret på den frågan är: vad är det för träslag du ska olja in? Har du en altan eller terrass i tryckimprgnerat trä? Är träet obehandlat eller kanske gjort av något ädelträ? Ta reda på vad du har för sorts trä innan du väljer typ av träolja. 

En effektiv och högkvalitativ träolja skyddar din trätrall, altan, terrass, trädgårdsmöbler, staketet, pergolan, barnens lekstuga… ja, allt exteriört träverk i ur och skur! Det fina med träolja är att den bevarar träets naturliga utseende och framhäver strukturerna i brädorna. Träolja finna både som naturlig och transparent, men du kan även välja en träolja som kan färgas eller som är pigmenterad. En annan viktig aspekt är att fundera på vilken glans du vill ha på det slutliga resultatet. Vill du ha en matt eller glansig finish? Här på sidan hittar du alla de olika träoljor för exteriört träverk, som vi på Gebenna har i vårt sortiment.

Träolja eller lasyr?

Skillnaden mellan en träolja och en lasyr är den att oljan penetrerar djupare ner i träet och skapar en fuktavvisande yta medan lasyren bildar ett skyddande skikt. Väljer du att behandla dina utomhussnickerier med en högkvalitativ träolja så undviker du risken för flagning, men å andra sidan behöver du upprepa träoljebehandligen efter ett par år, medan lasyren håller betydligt längre. 

Pensel eller roller till träolja?

Du kan använda både en träoljepensel och en roller som är anpassad att användas till träolja. Fördelen med att jobba med en roller är det går fortare. Numera finns det även så kallade terrassdynor så är speciellt framtagna för att göra det så enkelt som möjligt för dig att behandla din uteplats. Det ska dock sägas att genom att komplettera med en pensel så täcker du alla behov; med en pensel kommer du åt i hörn och längs med lister på ett helt annat sätt än vad du gör med en roller eller men en terrassdyna.

Investera i det här kompletta paketet från svenska Mäster när du ska ge din terrass eller altan en träskyddande behandling: oavsett om det är lasyr, träbets, träolja eller annan träskyddande produkt. Svenska Mäster är kända för sina högkvalitativa målarredskap, sina innovativa utvecklingar av produkterna samt de råmaterial de använder sig av.