Brukar du sitta stilla under längre perioder? Skulle du behöva förbättra din sittställning när du sitter? Då skulle du kunna ta hjälp av en kilkudde. Här i denna text får du lära dig mer om vad en kilkudde är, vad den kan användas till samt hur den skulle kunna hjälpa dig att sitta lite bättre.

 

Vad är en kilkudde?

En kilkudde är ett smart hjälpmedel som kan läggas på till exempel en stol eller en bänk. Kilkudden hjälper dig att hålla en bättre position när du sitter ned. En sådan kudde hjälper dig att hålla bäckenet i rätt position, och på så vis hjälper den även ryggen att hålla rätt böjning och form.

Du kan använda en kilkudde varje gång du sitter ned under en längre tid. Ju längre tid du sitter ned, desto viktigare blir hållningen. Om du inte sitter med en bra hållning, kan det leda till smärta eller andra obehag i kroppen.

Varianter av kilkuddar

Det finns olika kilkuddar att välja mellan. Kilkuddar kan bland annat fås i flera olika höjder. Några vanliga höjder är 6, 8 och 10 cm. Vissa kilkuddar kan fås med vattentäta överdrag. En del överdrag kan till och med tvättas om de skulle bli smutsiga.